Slideshow Image 1 Slideshow Image 2 Slideshow Image 3
Главная » 2012 » Апрель » 5 » Муцухіто - японський реформатор
18:32
Муцухіто - японський реформатор
Майбутній імператор народився 3 листопада 1852 року, і був сином імператора Комей та його фрейліни з роду Накаяма. Про його дитинство відомо небагато, і ці дані досить суперечливі: деякі джерела стверджують, що він був сильним, і любив займатись сумо, інші стверджують ніби він навпаки часто хворів. У 1860 році його було оголошено офіційним спадкоємцем престолу.

Це були важкі роки для Японії: США змусило країну підписати невигідні торгові договори, а в середині її розривали міжусобні війни. Необхідність реформ усвідомлювали деякі японські самураї, самі вони стали опорою Муцухіто, і допомогли йому утвердити в Японії верховну владу імператора. Молодий правитель оточив себе розумними і досвідченими радниками які допомогли йому розумно реформувати країну. У 1868 році він склав присягу за якою гарантував колегіальність в управлінні країною, участь всіх станів в ухваленні законів, а також проголошував курс на реформування і зміцнення країни. Владу було поділено на законодавчу, виконавчу і судову, а чиновники мали переобиратись на посади кожні 4 роки. Столицю було перенесено із традиційного Кіото до Токіо.

Багато було зроблено і для зменшення соціальних протиріч. Хоча суспільство все ще ділилось на привілейовану аристократію і самурайство, та простий народ, проте селянам дозволили вільно міняти професію та місце проживання, їх зобов'язали мати прізвища, крім того були дозволені міжстанові шлюби. В країні була введена обов'язкова початкова освіта для всіх верств.

У релігійній сфері було повернути панування традиційної японської релігії – синтоїзму, а єдиною грошовою одиницею стала ієна. Це у значній мірі сприяло об'єднанню острівної країни. Муцухіто відправив своїх послів до Європи та США для вивчення суспільних та політичних систем. У 1873 році Японія перейшла на Григоріанський календар та дозволив громадянам вільно створювати свої мирні об'єднання.

Значних успіхів було досягнено у військовій справі: Муцухіто вів загальну військову повинність, а в Токіо відкрилась перша в імперії Військова академія. Це швидко принесло результати: Японія швидко стала колоніальною державою. 1894-1895 роках було переможено Китай, ось як це зобразили французькі карикатуристи:
Навколо пирога з написом Китай зібрались правителі чотирьох держав. Англійська королева Вікторія сперечається з німецьким правителем Вільгельмом ІІ за один із шматків, російський цар Микола ІІ придивився собі окремий шматок, а за його спиною зображено алегоричний образ Франції яка не приймає участі у розподілі, але наближена до Росії. Імператор Муцухіто думає який шматок йому краще взяти, поруч з ним лежить катана якою він напевно скористається. На задньому плані зображено представника династії Цін який безуспішно намагається зупинити їх.

Після перемоги над Китаєм Японія почала війну проти Росії, вона також складалась вдало, але на подив тогочасних дипломатів Японія погодилась припинити війну отримавши лише південну частину Сахаліну(хоча цей острів був повністю окупований японськими військами), і навіть відмовилась від контрибуції. Згодом стосунки між Японією та Росією покращились, вони уклали торгові угоди, і поділили сфери впливу в Азії. Таким чином Японія стала наймогутнішою державою в тихоокеанському регіоні.

Наприкінці свого життя імператор анексував Корею, та домігся перегляду невигідних торгових угод укладених з західними країнами у 1858 році.
Деякі дослідники звинувачують Муцухіто у тому, що через нього Японія стала мілітарною країною та втягнулась у першу світову війну, проте для японців він став героєм бо відбудував могутність країни з руїн.
Просмотров: 1309 | Добавил: MAGISTR | Теги: япония | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
idth="100%" cellspacing="1" cellpadding="2" class="commTable">
Имя *: Email *:
Код *:

Поиск

Реклама

рекламные сети для сайта

Соцсети

Block title

Форма входа

Кто онлайн


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Рейтинг сайтов