Slideshow Image 1 Slideshow Image 2 Slideshow Image 3
Главная » 2011 » Декабрь » 22 » Марморощина
00:34
Марморощина

Вживається також Мармарош, Марамарош. Терторія площею 0.7 тис кв км на лівобережжі р Тиси, на південний схід від м. Сігет у Румунії. Заселена у 5 ст. нашої ери племенами Білих Хорватів.

У 1918-1919 входила до складу Гуцульскої Республіки.

За переписом 1930 р. на території Мармарощини проживало 26 000 осіб, в тому числі 17 000 (65.4%) українців, 6 000 (23,1%) євреїв, та 3 000 інших національностей, в основному угорців та румунів. 


Після 2 світової війни північна частина відійшда до СРСР, а південна Марморощина залишилась у складі Румунії.
У повоєнний період на Марморощині існували українські школи, ліцеї та педагогічне училище.У Сиготі до 1948 року був осідок українського генерального вікаріату, у центрі Сегіту діяла українська церква Воздвиження Чесного Хреста. Але у 60 рр. почалось закриття українських освітніх закладів. Проте українська мова і культура зберігалась на побутовому рівні.

Після революції 1989 року національне життя на Марморощині відроджується. Було створено союз українців Марморощини, який вів просвітницьку роботу серед етнічних українців краю, готував педагогічні кадри для українських шкіл у Румунії.


Цілком або переважно українське населення проживає у селах Поляни, Репедя, Рускова, Бістра, Красна, Валя Вішеолуй, Тіса, Коштуй, Ремеці, та містах Кимпулінг ла Тіса та Сігет. У Сігеті діє український ліцей. За своїми традиціями українці Мармарощини близькі до українців прикордонних районів Закарпаття, зокрема Рахівського, Тячівського та Хустівського.

З українських закладів, окрім ліцею, діють на Мараморощині також п'ять парафій Української греко-католицької церкви - у Сиготі, селах Коштіль, Кричунів, Поляни та Тячів з філією у селі П'ятра, та Православний Український вікаріат у Сиготі. Є кілька українських дитсадків, у сільських школах викладається українська мова як рідна, та решта предметів викладається румунською.

Серед головних поборників інтересів українців на Марморощині можна виділити священників Василя і Федора Поповичів, професора Івана Юращука. Особливої уваги заслуговую Олесь Бевка з села Поляни він виконав величезний обсяг роботи у записуванні народної творчості, історичних та етнографічних матеріалів на терені марамороських українських сіл.
Просмотров: 2651 | Добавил: MAGISTR | Теги: Румунія, Україна, етнічні українські землі | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
idth="100%" cellspacing="1" cellpadding="2" class="commTable">
Имя *: Email *:
Код *:

Поиск

Реклама

рекламные сети для сайта

Соцсети

Block title

Форма входа

Кто онлайн


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Рейтинг сайтов